Spavanje

Zašto spavamo?

Ko bi rekao da će nešto toliko jednostavno iIi univerzalno poput spavanja zbunjivati naučnike. Mi još uvek ne znamo tačno zbog čega gotovo svaka životinja višeg reda provodi trećinu svoga dana sklupčana zatvorenih očiju umesto da radi nešto mnogo produktivnije, kao što je lov ili trčanje.  Ono što su istraživači otkrili u skorije vreme jeste da je spavanje neophodno kako bi mozak mogao izvršiti osnovne zadatke: zaboravljanje svega što je naučio danas, a nije mu potrebno za sutra.

Kako se izgrađuje sećanje u našem mozgu

Tokom čitavog dana, naš mozak je zauzet prikupljanjem informacija i stvaranjem novih sinapsi kako bi mogao pristupiti svim tim podacima. I kad kažemo čitav dan, mislimo bukvalno, non stop. Sve što iskusimo se skladišti i arhivira u našem mozgu, od važnih projekata koje vam je šef poverio do toga koji je danas sendvič na promociji u lokalnoj pekari. Kada se ovi podaci umemorišu, naš mozak stvori novu sinapsu kako bi tim informacijama pristupio.  Međutim, to što je ta informacija u našem mozgu ne znači da nam je ona korisna. Može biti da zauzima dragoceno mesto ili, još gore, da se meša sa ostalim podacima i prouzrokuje da npr. neku osobu oslovimo potpuno drugačijim imenom. Zbog toga je važno za naš mozak da proceni koja su sećanja značajna i da očisti ostatak.

 

Orezivanje grana našeg mozga

Prema nekolicini studija objavljenih u Nauci, u snu se najviše ovog orezivanja i dešava. Zapravo, moguće je da je to jedan od ključnoh razloga zašto je potrebno spavati. Prvi otkriveni razlog je u jednom eksperimentu sa miševima. Naime, tokom sna, sinapse miševa su podnele brojne promene, gde su neke oslabile i postale nepristupačne. Druga studija je otišla nešto dalje i zaključila da je možda ključni razlog zašto spavamo upravo to da neke sinapse oslabe, i  da se neki podaci izbrišu. Uz to se dodaje činjenica da mozak nikada neće smatrati prioritetom nešto sporedno i nevažno u odnosu na velike projekte, a ova selekcija mozga ide samo u odnosu na stvari koje su nama zapravo bitne. (mi lično preferiramo podatak o sendviču).

Ukoliko vas zanima da saznate više o snu i našoj potrebi za snom, možete pogledati na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=y2NMmFE2nvQ

https://www.youtube.com/watch?v=wCXLTF6byEg

 

Ovaj tekst je nastao po ugledu na članak sa ovog sajta:

https://curiosity.com/topics/sleep-helps-your-brain-forget-unnecessary-memories-curiosity/

Dovoljno sna je važan deo jednačine o balansu i zdravlju tela. Da li priuštimo sebi dovoljno sati spavanja. Ustajemo li odmorni i puni energije ili, pak, bezvoljni i teški?  Sa kakvim mislima ležemo, da li priuštimo sebi opuštanje pre spavanja? Jesu li nam snovi jasni i svetli ili konfuzni i naporni? Mogli bismo se preispitati kakav je naš stav prema noćnom odmoru i mogli bismo doneti neke nove zdrave odluke- da kvalitetnije spavamo. Možemo imati na umu upravo podatke iz ovog članka, da je vreme spavanja vreme kada mozak obrađuje koji su uneti podaci od važnosti i briše sve one koje nam nisu prioritet, ostavljajući prostora za zdravu energiju i nova učenja. To, u suštini, zvuči veoma obećavajuće i zdravo!

Voli vas vaša Planeta radosti

Postavi komentar

Postavi komentar