Hrana

Vedska astrologija - Svrha dana “neka hrana bude lek”

Svi smo u najranijem detinjstvu znali kako pravilno da jedemo. Pratili smo bezazleno svoju prirodu. Spontano smo birali odgovarajuću količinu i vrstu hrane, koja je najbolja za nas. A onda smo „odrasli“ i sve to zaboravili. Današnjim danom vlada Mesec ili Ćandra koji predstavlja hranu.

Možda niste spremni poverovati- ali ono što jedete ima veze sa vašim ukočenim vratom. Ili sa glavoboljom koja vas muči. Ili i s jednom i sa drugim. I možda niste svesni - ali to što jedete ima veze sa tim što se dosađujete na poslu, ili što ste se posvađali sa nekim. Ali to je tako.

Sve što jedete utiče na vaše telo i ne samo na telo, već i na vaše misli. Ako jedete nešto u velikim količinama, što vam ne odgovara, vaše telo će početi da vam šalje signale. Na vama je da ih protumačite. I bitno je da razumete da je svakome potrebna drugačija hrana. To što nekome odgovara, kod drugog može izazvati poremećaj. Ne treba generalizovati stvari. Dnevne preporuke koliko proteina, koliko ugljenih hidrata, a koliko masnoće treba unositi – treba prilagoditi godinama, aktivnostima kojima se bavi i polu osobe. Nisu iste potrebe nekog ko svaki dan trenira, stalno je aktivan i nekog ko radi u kancelariji...

 

Hrana je oblik terapije. Uzimati u pravo vreme, odgovarajući hranu,u tačnoj količini i na pravilan način, može biti prevencija za razne bolesti.  Ujedno može pomoći podmlađivanju organizma. Takođe, način na koji probavljamo hranu je isto tako bitan, kao i ono šta jedemo. Jer čak i najbolja hrana je beskorisna, ako je jedemo na brzinu, u žurbi. Ili ako se nerviramo u toku ili nakon obroka. Ili ako se posvađamo sa nekim.

Počnite da obraćate pažnju na ono što jedete. Nemojte imati strah od promene. Nemojte biti kruti, već uvek vidite da hrana pričinjava zadovoljstvo, da predstavlja dar. Budite ovde-i-sada dok jedete, jedite lagano, u miru. Osetite zahvalnost prema darovima prirode. Jer vaša povezanost sa procesom dok jedete hranu, kao i duboki osećaj ispunjenja su mnogo važniji od onog što jedete.  

I zato -  Neka hrana bude lek i neka lek bude hrana.

 

 

Za Planetu radosti

Vaš Đotiš konsultant

Marina Petković
https://www.facebook.com/vedskaastrodjotis
 

Postavi komentar

Postavi komentar