Vera Blog

Utisci sa seminara Total motivation

Bilo mi je potrebno vreme da sredim svoje impresije ili je bila ponovo potrebna hrabrost pisati o svojim utiscima, osećanjima i objaviti ih javno? Elem, biram upravo svoju hrabrost i evo par reči o onome šta sam ja ponela sa ovog treninga.

Seminar Total motivation je održao Siniša Ubović i tri dana prenosio nam svoje znanje, govorio o ličnom iskustvu i primerima i delio nesebično svoju sjajnu energiju. Dobili smo dobre jednačine, ideje i načine kako da sebe motivišemo i kako da ciljeve sprovedemo u delo. Osvestili smo brojne stvari o sebi.  Dobili ideje kako posmatrati život iz drugačijeg ugla. To je sve bilo odlično i veoma poučno.

Međutim, ono što je obeležilo ova tri dana i ono što je najviše podučilo sve prisutne jeste Sinišina beskrajna ljubav, posvećenost i vera u sebe. On je pokazao svoju veličinu i mudrost posvećujući se svakome pojedincu koji je pronašao ogromnu hrabrost da ustane i pred svima govori o svojim blokadama. Siniša je hrabro i spontano sledio svoje srce i do samog kraja nije puštao da se svim tim divnim ljudima hrabrost ne isplati. Naprotiv, kao pravi učitelj vodio ih je ka oslobađanju. Bodrio ih je i nežno vodio ka spoznajama o sopstvenim ograničenjima i o mogućnostima da se ista prevaziđu. Ovo bi čitavu salu ispunilo neverovatnom opipljivom energijom ljubavi, nadom i verom. Za sve nas prisutne svaka pojedinačna priča omogućila je da spoznamo sebe i otpustimo ono što nama ne služi. Uh kakve su to infuzije radosti i ljubavi bile! Reči ne mogu da opišu ovo vanvremensko povezivanje par stotina ljudi kroz priče naizgled različite od naših, a suštinski identične. Uvek je strah taj koji nas blokira, a ljubav energija koja oslobađa.

Iskreno, kada se osvrnem na ono što je za mene bilo Aha! momenat,  spoznala sam sebe na jedan novi način. Ušla sam u izabinski prostor svojih strahova i shvatila, koji je strah u samom korenu brojnih blokada.Strah iza straha.  Mi se naizgled plašimo javnog izlaganja, na primer, a iza tog straha postoji strah od odbačenosti, neprihvaćenosti. Čak i kada posvećeno radimo na sebi, tragamo za odgovorima ili jednostavno živimo uz poverenje u životni proces, uvek ima iznenađenja. Uvek postoje novi uvidi i to je toliko fantastično! To obećava zaista dobru doživotnu zabavu!  Ja sam shvatila da je najveća ranjivost zaista u našoj kreativnosti. Mi onda kada stvaramo, razgolitimo sebe jer omogućavamo drugima da vide naš unutrašnji svet, naše misli, naše ideje, naš način da se izrazimo. Ali naša je ujedno i suština da se izražavamo na kreativan način. Ne, to ne znači da smo svi slikari i vajari i pisci, nikako. To znači da ispoljavamo sebe kroz ono u čemu najviše uživamo, kroz ono što radimo. Moj veoma interesantan uvid bio je da je strah uvek isti, da je on uvek zid, granica, blokada, a da se samo može obojiti ili obući drugačije. Strah od uspeha i strah od smrti, jednako sputavaju naš napredak. Da li se neko plaši infarkta ili se plaši odbačenosti ili kritike drugih, ako napiše tekst, samo su kreativni načini našeg ega da nas zadrže na istom na istom mestu, da nam ne dozvoli rast i ekspanziju. Jedini način da se taj strah savlada jeste da se suočavamo, nežno i postupno ili, pak, naglo i najednom, sve jedno je. Čim dobijemo potrvdu da smo i dalju tu, živi, da smo bezbedni i da nije bilo strašno kao što smo zamišljali, wow, dobijamo krila!

Još jedna za mene važna lekcija jeste da mnogi imamo nešto za šta neko drugi tek moli. O, da! Ne znam je li veće trežnjenje donela priča devojke koja se suočava sa agorafobijom i strahom od bolesti ili priča čoveka čije je dete bolesno, ili priča neke druge divne i hrabre osobe. Da, to su bili oni najbolji šamari za sve nas da se probudimo. Da se osvrnemo oko sebe i prigrlimo sve svoje blagoslove. Da ne uzimamo život zdravo za gotovo i da uživamo! Da blagosiljamo svaki novi dan i svaki udah. O, divnih li lekcija.

 

I za kraj, shvatila sam da postoje izazovi i strahovi koje sam ja prevazišla i danas živim potpuno slobodno i ispunjeno. Samo jedan od tih brojnih prevaziđenih strahova jeste i agorafobija. To me je podsetilo i da čestitam sebi na svim malim i velikim uspesima, da osvestim koliko je veliki uspeh prevazići neko sopstveno ograničenje, koliko je hrabro suočiti se sa izazovima. Setila sam se da mi je pre samo nekoliko godina delovalo kao san da šetam sama, a danas je to moja omiljena aktivnost. Spoznala sam da će za mnoge biti lekovito i korisno ukoliko podelim svoje iskustvo i pišem o tome kako je došlo do ozdravljenja i slobode.

Zahvaljujem se svim predivnim dušama koje sam upoznala tokom seminara i koji su me bodrili i podstakli da se upustim u pisanje i objavljivanje tekstova.

Stoga, obavezujem se i na pisanje i na hrabrost da budem otvorena i ranjiva.

Želiim vam svima da za vas to bude inspiracija i da vam ulije vere i nade u vašu sopstvenu moć, koja je beskonačna.

Za sve one koje zanimaju Sinišina predavanja i seminara evo linka:

http://www.putpromene.com/

Voli vas Vera

Postavi komentar

Postavi komentar