Upoznavanje sa Đotišem

Šta je Đotiš?


Đotiš („Đoti“=svetlo, znanje i „Iša“=Bog), u prevodu to je Svetlost Boga kojom se može osvetliti ljudski život i pomoći Duši da spozna Svetlost i izađe iz tame neznanja.
Đotiš je dragocena Vedska disciplina (“Vede” = znanje), on je Upanga tj pomoćna grana Vede (jedna od šest), koja predsatvlja Oči Veda - i ona je druga po značaju, iznad nje je samo Kalpa (koja se odnosi na Glavu Veda). Zato što je povezana sa očima - uz pomoć Đotiša možemo videti prošlost, sadašnjost i budućnost, uvid u nečiju prirodu, lični pečat i svrhu rođenja.

Đotiš je Vedska Matematika jer uz pomoć kalkulacija mi iz osnovne natalne karte, izračunavamo dalje podelne karte (takozvane Varge) i svaka od njih se tumači za posebno područje života. (Imamo 16 glavnih podelih karti, a mogu se računati i dalje - sve do podelne karte V300). Danas to za nas radi kompjuterski program, i osnovni čart i podelne karte i periode vremena - a ranije se sve to računalo ručno i samo izračunavanje je trajalo i do par dana (sad razumete zašto je Đotiš Vedska Matematika ).

U čemu je razlika Đotiša i zapadne astrologije?
Đotiš se naziva i Vedska astrologija. Postoji razlika u računanju vedske i zapadne astrologije – to se naziva Ajanamša ili precesija ekvinocija. Ova razlika nastaje zbog različitog uzimanja u obzir gde startuje nulti stepen Ovna. Đotiš u razmatranje uzima položaj ove nulte tačke Ovna u odnosu na fiksne zvezde i ta razlika sada iznosi oko 23 stepena.
Šta ovo znači? Na primer ako je neko rođen 11.marta po zapadnoj astrologiji će imati Sunce na oko 21 stepena Riba a po Đotišu će sve biti pomereno za oko 23 stepena „unazad“ i njegovo Sunce će biti oko 28 stepeni Vodolije. Ovo važi i za polažaj svih ostalih planeta (graha) i za ascedent (lagnu) - sve je u đotišu “pomereno” za oko 23 stepena “unazad”.
Još jedna razlika je u tome što se u Đotišu posmatraju planete sunčevog sistema samo do Saturna. U đotišu se planete nazivaju „grahe“ – one imaju moć da utiču na nas, da izvrše „grahanu“ tj da nas eklipsiraju, da nas „zgrabe“ i nametnu svoj uticaj - dok nam isporučuju efekte dobre ili loše karme. Grahe čiji uticaj posmatramo su: Sunce (Surija), Mesec (Ćandra), Merkur (Budha), Venera (Šukra), Mars (Mangala), Jupiter (Guru), Saturn (Šani) i mesečevi čvorovi Rahu (severni mesečev čvor) i Ketu (južni mesečev čvor). Uran, Neptun i Pluton se ne uzimaju u razmatranje.

Šta je potrebno za izračunavanje Đotiš horoskopa?
Za kalkulaciju Đanma Kundalija (čart rođenja) tj Đotiš horoskopa su važni sledeći podaci: datum, mesto i vreme rođenja. Na osnovu toga mi lako izračunavamo Raši čart (osnovni horoskop) i dalje podelne karte (tkzv Varge).
I najvažnije je znati tačno vreme rođenja jer bez toga nema ni preciznog čarta (horoskopa) ni preciznog tumačenja. Na osnovu ovih podataka mi pravimo kartu neba u trenutko našeg rođenja, sa položajem graha (planeta) u bhavama (kućama) i u nakšatrama (fiksne zvezde).
Takođe u Đotišu postoje i daše (periodi ili tokovi vremena) kroz koji prolazimo. Njima predsedavaju grahe (planete) i one pokazuju šta nam tok vremena donosi, gde je fokus karme u ovom trenutku. Ima mnogo različitih vrsta daša (raši daše, nakšatra daše i daše koje se posebno računaju). Vimšotari daša je najpoznatija i najprimenljivija.

Zašto je važan Đotiš?
Kad se napravi Đotiš horoskop, mi možemo videti puno toga o osobi za koju je čart napravljen. Njen karaker, njene snage, njene slabosti, lekcije koju nosi duša osobe, zašto se ta osoba rodila, koji je njen put. Dalje, možemo videti sve o roditeljima, deci, partnerima, braći i sestrama. Sve o njihovim životima. I sve o našim odnosima sa njima.
Đotiša osvetljava put osobe, pomaže nam da pronađemo put iz Tame ka Svetlu, pomaže da pronađemo izlaz iz problema koji imamo ka njihovom rešenju. A takođe postoje u Đotišu i remedijlane mere. Jer sve ono što radimo u sadašnjosti jako utiče na ono što nas čeka u budućnosti. Jer svi imamo i slobodnu volju i možemo da se menjamo.

 

Za Planetu radosti

Đotiš consultant Marina Petković

 

 

Postavi komentar

Postavi komentar