Superpark u Singapuru

Singapur je u misiji da od svog ostrva načini „grad u bašti“. Zvuči kao san, zar ne?

 Board nacionalnih parkova Singapura su se približili ostvarenju ove vizije tako što su napravili mehaničku šumu u okviru 250 ari velikog projekta – „Bašte pokraj zaliva.“ U pitanju je Urbana solarna oaza koja oduzima dah svojom lepotom.

Ovo je definitivno privlačna destinacija u okviru eko turizma

Bašte zaliva otvorene su 2012. godine u južnoj zoni Singapurske marine. Nacionalna bašta se sastoji od tri različite priobalske bašte: Južni zaliv, Istočni zaliv i Centralni zaliv. Ovu baštu održava tim pejzažnih arhitekata, stručnjaka iz oblasti hortikulture, poznavalaca drveća, inženjera i drugih eksperata za biljke. Njihov tim se trudi da ujedno zabavi posetioce, ali i da ih edukuje o održivom razvoju i očuvanju prirode. I, naravno, da oduševe ljude svojim super drvećem, pretpostavljamo.

 

Dobro, šta je to toliko posebno vezano za ovo super drveće?

Drago nam je da ste pitali. Ove strukture koje je čovek stvorio od preko 50 metara, prema mišljenju CNN-a „Ponaša se kao vertikalna bašta. Generiše solarnu energiju i služe kao ventilacioni kanali za obližnje staklene bašte, a sakupljaju i kišnicu.  One takođe apsorbuju i raspršuju toplotu, obezbeđujuži zaklon, a 11 od ovih super drveća imaju solarne ćelije koje energiju Sunca pretvaraju u struju. Jesmo li napomenuli i da je ova bašta prelepa? Veštačko drveće je pokriveno tropskim cvećem i puzavicama. Da biste ih videli izbliza možete preko visećih mostova i uživati u takozvanoj nebeskoj šetnji ( "skywalks.")

 

Vaš obilazak ovih Bašti neće biti potpun ukoliko ne posetite njihove dve zelene staklene bašte, Šumski oblak i Cvetnu kupolu. Ovi staklenici, u kojima su klimatski uslovi kontrolisani, inspirisani su oblikom orhideje, a veličine su 4 fudbalska terena ( i čine dom za 220.000 biljaka).

 

Ako se odlučite da posetite ove lepote, ne zaboravite kamere!

Više o ovim Baštama možete videti na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=geKHBz8JUhE

Ovaj tekst je preveden sa sajta:

https://curiosity.com/topics/gardens-by-the-bay-singapores-sustainable-s...

 

Pripremila za vas Planeta radosti

 

 

Postavi komentar

Postavi komentar