Suncokret

Suncokret - eliksir zdravlja

Suncokret je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, roda Helianthus. Ime potiče od grčkih reči: helio što znači sunce i anthos što znači cvet, pošto svoju glavicu, odnosno cvet okreće prema suncu.
Poreklo ove sjajne biljke predivnog cveta i hranljivih semenki vodi iz Perua i Meksika. U Evropu stiže u XVI i od tada se redovno koristi.

Semenke suncokreta su veoma hranljivog sastava. One su bogat izvor minerala, vitamina i omega 6 masnih kiselina.

Zašto su semenke suncokreta dobre za naše zdravlje?

  • Semenke suncokreta su bogate antioksidansima i antiupalnim jedinjenjima koje umanjuju prisustvo slobodnih radikala.
  • Povoljno utiču na zdravlje srca, jer su bogate fitosterolima, koji regulišu nivo lošeg holesterola u krvi i povoljno utiču kod problema sa povišenim krvnim pristiskom.
  • Podstiču rad štitne žlezde pošto su bogate selenom, mineralom koji reguliše njen rad. Samim tim, povoljno utiču i na sve simptome poremećenog rada štitne žlezde, gojenja, povišene temperature, zamora.
  • Prevencija kancera zbog antioksidativnog dejstva i zbog bogatstva E vitaminom.
  • Bogat su izvor minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma.
  • Bogat su izvor vitamin B3, E i beta karotena.
  • Pomažu u borbi protiv osteoporoze.

 

Nutritivne vrednosti u 35g suncokretovih semenki:

  • Proteina - 7,27g, odnosno 15% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Ugljenih hidrata - 7g odnosno 3% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Masti - 18,01g
  • Vlakana - 3,01g odnosno 12% potrebnih dnevnih vrednosti
  •  

Od vitamina sadrže u 35g:

  • Vitamin E - 12,31mg, odnosno 82% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Vitamin B3 - 2,92mg, odnosno 18% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Vitamin B6 - 0,47mg, odnosno 28% potrebnih dnevnih vrednosti

 

Od minerala sadrže u 35g:

  • Bakar - 0,63mg, odnosno 70% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Magnezijum - 113,75mg, odnosno 28% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Selen - 18,55mg, odnosno 34% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Mangan - 0,68mg, odnosno 34% potrebnih dnevnih vrednosti
  • Fosfor - 231mg, odnosno 33%potrebnih dnevnih vrednosti

 

 

Kako se konzumiraju ove semenke?

Ove semenke se mogu jesti sirove, pečene, cele ili mlevene. Mogu biti dodatak hlebu, pecivu, salatama, smutijima, musliju. Mogu se unositi i u obliku ulja, gde je hladno ceđeno ulje, kao preliv za salatu, izuzetno hranljivo. Suncokretove semnke mogu lako da užegnu te se moraju čuvati na hladnom i tamnom mestu.

 

Recepti:

Hleb sa suncokretovim semenkama

Od namirnica potrebno:

  • 200g ječmenog brašna (ili bilo kog integralnog brašna)
  • 125ml kisele vode
  • 2 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja
  • Malo soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 100g suncokretovih semenki

Priprema:

Sve sastojke pomešati viljuškom i u smesu dodati sirovo suncokretovo seme. Kada je hleb umešen, možete ga premazati uljem i posuti semenkama suncokreta. Staviti u zagrejanu rernu i peći 20 minuta.

 

Musli:

Potrebno:

  • 100g ovsenih pahuljica
  • 50g ječmenih pahuljica
  • 50g ražanih pahuljica
  • 70g pečenog suncokreta
  • 50g mlevenog lana
  • 30g susama
  • 30g golica
  • 30 chia semenki

Priprema:

Sve sastojke promešati. Za slatku varijantu, možete dodati bilo koje suvo voće, a količina zavisi od toga koliko slatko želite da bude. Za slanu varijantu možete dodati i malo mlevenog kima.

Ovaj musli možete pomešati sa kiselim mlekom, jogurtom, sveže ceđenim sokom, smutijem, bademovim mlekom.

Ovaj tekst je nastao istraživanjem više knjiga i sajtova, jedan njih jeste na ovom linku:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=57

Za vas pripremila sa ljubavlju

Planeta radosti

 

Postavi komentar

Postavi komentar