Salata - Vitaminska rapsodija

Salata ’’Vitaminska rapsodija’’ se veoma lako priprema. Povrće iz ove jednostavne salate bogato je vitaminima i mineralima i živim enzimima, te osvežava i obnavlja energiju. Mi smo tu da vas podsetimo na ovakvu kombinaciju povrća.

 

Od sastojaka je potrebno:

  • Crveni kupus- pola glavice
  • Keleraba- jedna veća
  • Šargarepa- tri šargarepe
  • Malo soli
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok

 

Priprema:

Ova salata se veoma lako priprema. Potrebno je oprati i očistiti povrće. Kupus iseći sitno, a šargarepu i kelerabu izrendati na krupno rende. Posoliti po želji i začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom. Sve izmešati. Može se jesti kao osvežavajući prilog uz sve vrste mesa, ali i ribe.

Ako ste na režimu hrono ishrane, ova salata se može jesti samo za doručak i ručak.

Ono što ovakvu salatu može obogatiti jeste dodavanje bilo kojih semenki. Predlažemo chia semenke ili bundevino seme. Ako se, pak odlučite za laneno seme, koristite ga mleveno ili u obliku ulja od lanenog semena.

 

Linkovi koji vode do tekstova na temu ovih semenki:

http://planetaradosti.rs/posts/bundevino-seme-podr%C5%A1ka-za-zdraviji-%C5%BEivot

http://planetaradosti.rs/posts/laneno-seme-sve-tajne-lekovite-biljke

http://planetaradosti.rs/posts/chia-seme-tajne-lekovite-biljke

 

 

Zašto baš ovakve salate?

Keleraba je bogat izvor biljnih vlakana, vitamina C i drugih vitamina, a svakako obiluje mineralima kao što je gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor, bakar i mangan.

Šargarepa sadrži dosta vitamina, poput vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, B9, vitamina E i K. Od minerala sadrži kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum i fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana.

Crveni kupus je izvor selena, cinka, folne kiseline i vitamina B3.

Mi verujemo da je osnov ispunjenog i kvalitetnog života i zdrava ishrana. Kada brinemo o tome šta unosimo u svoj organizam kao gorivo, mi na taj način sebi potrvđujemo ljubav. Hrana i simboliše ljubav, te je odabir zdravih obroka upravo jedan od načina da volimo sebe. Verujemo da za svakoga postoji određena hrana koja prija i čini telo zdravijim. Ne postoji univerzalno zdrav način ishrane. Međutim, ne može se poreći da ovako hranljive sveže namirnice čine čuda za osobe kojima takva vrsta ishrane odgovara.

 

Voli vas vaša Planeta radosti

 

Za Planetu radosti sve recepte s ljubavlju osmišljava  i priprema Vera.

 

 

Postavi komentar

Postavi komentar