Njeno veličanstvo- pica!

Danas jedno od retkih jela koje možemo pojesti u gotovo svakoj državi na svetu, svoje poreklo vodi iz Južne Italije.

Kada kažemo Italija, mnogima zamiriše bosiljak, kuvani paradajz, kapućino.

Istorija pice je vrlo interesantna.

Prva jela koja su se spremala nalik pici, jesu danas poznate fokaće i datiraju iz vremena kada se kuvalo na kamenu.

Fokaća je poput podloge za picu napravljena od brašna, vode i maslinovog ulja. U Napolju su ovo jelo nazivali pica.

Suštinski, pica je bila obrok sirotinje. Dostupna seljacima koji su gajili žito, imali ovce te pravili sir. Maslinovog ulja nije falilo u zemlji oblika čizme.

Testu pečenom u rerni na drva se inventivno dodao i kuvani paradajz negde posle 1600-te godine, kada je paradajz stigao u Italiju iz Perua.

Pica kakvu danas jedemo, nastala je nešto kasnije, u Napulju, u doba Kraljevine Dveju Sicilija, u XIX veku.

Povodom posete Napulju kralja Umberta I i kraljice Margerite, kuvar koji je najbolje spremao picu, Rafaele Espozito, pripremio je tri varijante pice:

Sa mocarelom i bosiljkom,

Sa paradajzom, bosiljkom, origanom, belim lukom i maslinovim uljem i

specijalnu picu sa paradajzom, mocarelom, bosiljkom i maslinovim uljem, koja je trebalo da predstavi boje na italijanskoj zastavi.

Kraljici Margeriti se ova najbogatija pica, sa paradajzom i mocarelom, najviše dopala, te je u njenu čast nazvana Margerita!

Nakon toga, pica postaje najkreativnije jelo, gde se testu može dodati bilo koji prilog.

Možete poručiti sa raznim suhomsnatim proizvodima, sa tunom, lukom, morskim plodovima, raznim vrstama sireva, ali i havajske varijante sa ananasom.

Svetsku slavu pica dobija kada je krajem XIX veka veliki broj Italijana emigrirao u Ameriku.

Danas je možemo jesti na obroncima planina, na svim kontinentima i svaki je narod dodao neki svoj posebni sastojak, ali je pica zadržala dostojanstveno svoje najvažnije karakteristike- jednostavnost i očaravajući spoj ukusa.

 

Recept za margeritu:

 

Potrebni sastojci za testo:

  • 500g pšeničnog brašna
  • 250ml vode
  • 15g pivskog kvasca
  • 20g maslinovog ulja
  • 10g soli

Priprema:

Najpre rastopite kvasac u malo vode sobne temperature. Postepeno dodajte vodu u brašno i rastopljeni kvasac. Kada sjedinite testo, mesite testo dodajući postepeno maslinovo ulje. Najbolje je da se testo posoli kada je razvučeno u oblik podloge za picu. Ili ga dodajte u toku mešenja, pazeći da ne utiče na proces dizanja testa. Kada se testo umesi, potrebno je da odstoji 1,5 sat pokriveno u toploj prostoriji.

Potom se premesi i napravi željeni oblik pice, na koji dodajemo sos. Debljina testa zavisi od naših afiniteta.

 

Potrebni sastojci za sos:

  • 500g pelata (oljušćeni paradajz)
  • Jednu lopticu mozarele
  • Origano i bosiljak

Priprema:

Izblendira se pelat, posoli i začini bosiljkom. Premaže se testo na koje se stavlja tanko sečena mocarela. Odgore se može staviti i sveži lističi bosiljka.

Peče se u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, a dužina pečenja zavisi od vaše rerne. Optimalno je oko 20 minuta.

Prijatno!

Vera

Postavi komentar

Postavi komentar