Vuk

Mudra priča o dva vuka

Nekada davno stari Indijanac, iz plemena Čiroki, ispričao je poučnu priču svom unuku:

„Unutar svakog čoveka vodi se bitka, poput borbe između dva vuka…

Jedan vuk predstavlja mračnu stranu, zlo – bes, ljubomoru, zavist, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, greh, ljutnju, osećaj krivice, osećaj inferiornosti, laž, lažni ponos…

Drugi vuk predstavlja svetlost i sve ono što je dobro – radost, mir, ljubav, veru, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, srdačnost, darežljivost, istinu, zahvalnost, saosećanje…”

Mali Indijanac se nakratko zamisli te ga zapita: A koji vuk na kraju pobedi?

Mudri deda mu na to odgovori: “Pobeđuje onaj vuk kojeg hranimo.”

Postarajte se da hranite dobrog vuka.

Deo svih nas je i svetlost i mrak. Unutar svih ljudi pojavi se čitav spektar emocija izazvanih osećajem. Kada nastupi izazov, pojavi se sećanje na strah, bes, ljutnju i slično, i mi to ne biramo svesno. Međutim, podsvesno, naše biće traži da razume osećaj i da ga se oslobodi, te smo uvek odgovorni za sve što do nas dođe, za sve što prizovemo. Taj mrak ne mora trajati dugo. Uvek možemo svesno odabrati svetlost I ljubav. I u najmračnijoj sobi kada upalimo i najmanju sveću mrak nestaje. Stoga, trudimo se da negujemo pozitivan stav prema svakom osećaju, svakoj emociji, svakom sećanju i da činimo svesni izbor da nikada ne pobedi strah, samosažaljenje, krivica i druge niže emocije, već da naša odluka bude da biramo svetlost, suočavanje, razumevanje, ljubav. Ljubav je moć, pretvara strah u prah, a veru u čudo.

 

Voli vas vaša Planeta radosti

Postavi komentar

Postavi komentar