Mudra priča - Ne odustajte dok niste učinili baš sve

Ne odustajte dok niste učinili baš sve

Upale dve žabe u posudu sa slatkom pavlakom.

Odmah su počele da tonu. Bilo je teško dugo plivati i plutati u toj smesi poput živog blata.

U početku su žabe mlatarale nogama u tečnosti kako bi izašle iz posude. Ali bilo je uzalud; samo su se stajale u istom mestu i tonule. Osećale su da je sve teže izaći na površinu i disati.

Jedna od njih glasno je rekla: “Ne mogu više. Odavde je nemoguće izaći. U ovome se ne može plivati. Vidim da ću umreti, ne vidim razloga da produbljujem ovu patnju. Ne razumem smisao da umrem od iscrpljenosti zbog uzaludnog napora.”

Rekavši to, prestane da lupa nogama i ubrzo potone. Bela gusta tečnost ju je odmah progutala.

Druga žaba, bila je upornija i možda tvrdoglavija, rekla je samoj sebi: ”Ne vidim načina da isplivam iz ovoga. Ipak, makar se smrt približila, radije ću se boriti do poslednjeg daha. Ne želim da umrem ni sekundu pre nego što kucne moj čas. Život je vredan truda…”

Nastavila je da lupa nogama i da se praćaka satima stalno na istome mestu, a da se nije pomerila ni centimetra.

Iznenada, od tolikog batrganja, udaranja i lupanja batacima, pavlaka se pretvorilo u šlag. Iznenađena, žaba skoči i kližući dođe do ivice posude. Odande je lako mogla da se vrati svojoj močvari…

Vrlo često se prepustimo strahu i odustanemo. Bilo da se radi o preživljavanju, o uspesima, romantičnim vezama, ispitima, jednostavno se predamo, a da smo tako blizu sreće i uspeha. Zato se treba truditi do poslednjeg atoma snage, jer prepreke su vrlo često stepenice za viši nivo.

 

Voli vas vaša Planeta radosti

Postavi komentar

Postavi komentar