Mudra priča - Kako se više nikada ne ljutiti

Pitao jednom učenik učitelja:

“Tako si mudar, uvek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš. Pomozi mi da i ja postanem takav.”

Učitelj je pristao i zamolio učenika da donese krompir i jednu vreću.

“Kada te neko uvredi i naljutiš se”, reče učitelj, “uzmi jedan krompir pa na njemu napiši ime čoveka s kojim si se posvađao, a onda stavi krompir u vreću.”

“I to je sve?”, upita učenik iznenađeno.

“Ne”, odgovori učitelj, “potrebno je da uvek sa sobom nosiš tu vreću i svaki put kada se osetiš uvređeno, stavi u nju jedan krompir.”

Učenik je pristao. Prošlo je neko vreme. Vreća se punila krompirima i postala poprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno stalno je nositi sa sobom. Uz to, krompiri su se počeli kvariti. Neki su istrulili i širili neprijatan miris.

Učenik je došao kod učitelja i rekao:

“Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Vreća je preteška, a krompir se pokvario.”

Učitelj je odgovorio:

“To isto se događa i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrediš, u tvojoj duši se stvara težak teret iako ga odmah ne primećuješ. Zatim teret postaje sve veći. Postupci se pretvaraju u navike, a navike u karakter koji rađa poroke, koji zaudaraju. I lako bismo zaboravili na taj teret da ne postane suviše težak kada ga stalno nosimo sa sobom. Dao sam ti mogućnost da sa strane posmatraš ceo taj proces. Svaki put kada odlučiš da se posvađaš, uvrediš ili nekome naneseš ti uvredu, razmisli da li ti je taj teret potreban.”

Postavi komentar

Postavi komentar