Kuvana heljda u neobičnim palačinkama

Kuvana heljda je odličan izbor za prvi obrok. Kada se ujutru rano počastimo kvalitetnom hranom, kada u telo unesemo dovoljno hranljivih materija, dan pred nama dobija potpuno novi ton. Evo našeg predloga zdravog doručka.

 

Neobične palačinke od zrna heljde

 

Od namirnica je potrebno:

  • Kokošija jaja
  • Skuvana heljda
  • Susam
  • Mleveni lan
  • Beli luk u prahu
  • So

Priprema: Heljda se ispere i potopi u vodu. Pusti se jedan ključ i ostavi malo u vodi. Procedi se.

Jaja se umute viljuškom. U umućena jaja doda se so, mleveni lan, susam, malo belog luka u prahu. Kada se sve umuti, doda se isprana skuvana heljda. U tiganju se zagreje toliko ulja da prekrije dno i kašikom se vadi pripremljena smesa i peče se sa obe strane. Smesa se u dodiru sa vrelim uljem razliva u palačinku.

Ovaj recept je nastao, kao i svi moji recepti, odokativnom metodom i u trenutku inspiracije. Otprilike ide 100g skuvane heljde na dva jajeta. Dobije se smesa relativno gusta, gde preovlađuje skuvano zrnevlje. Mleveni lan povezuje smesu u celinu. Kada se ispeku, ove palačinke izgledaju poput pohovanih tikvica.

 

Predlog obroka:

Uz ovaj doručak, palačinke smo jeli uz salatu od rendane sveže šargarepe začinjene limunom i ajvarom od zelenih paprika. Bilo je preukusno!

Ovakava kombinacija namirnica je pogodna i za hrono režim ishrane.

 

Par činjenica o heljdi

Heljda je bogat izvor minerala, vitamina i vlakana. Sadrži najviše ugljenih hidrata, ali i belančevina i masti. 

Jedna šolja, odnosno 168g heljde sadrži:

Proteine 11% dnevnih potreba

Ugljene hidrate 15% dp

Vlakana 18% dp

Sadrži minerale: kalijum 218 mg,  fosfor- 254 mg, kalcijum 21 mg, magnezijuma  85 mg, gvožđe 3,2 mg, a sadrži i natrijum, selen i fluor. Sadrži i mikroelemente: jod, cink, brom.. Sadrži rutin, koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije. Sadrži i esencijalnu aminokiselinu, lizin, značajnu za rast kostiju i obnavljanje krvi. Jedan od sastojaka heljde je i agrimin, koji smanjuje rizik od sterilnosti. 

Više o heljdi pročitajte na našem sajtu. Evo linka:

http://planetaradosti.rs/clanci/%C4%8Dudesna-biljka-heljda

 

Voli vas vaša Planeta radosti

Za Planetu radosti kuva i osmišljava recepte Vera

 

Postavi komentar

Postavi komentar