Koko gorila - Najpismenija životinja

Koko gorila je verovatno životinja sa najbogatijim vokabularom. To nije ni čudno, budući da je više od 40 godina vežbala znakovni govor. Počela je 1972, kada ju je psiholog za životinje, Francine Patterson, naučila američkom znakovnom jeziku, u okviru projekta za njene doktorske studije. Ideja projekta je bila da uvidi da li ljudi i gorile mogu da komuniciraju. Kasnije, briga o ovoj neobičnoj gorili, postaje njena misija, a proizvod bavljenja gorilom i njenim govorom jeste da je Koko upravo najpismenija životinja na celom svetu.

 

Prijateljstvo dugo čitav vek

Za dr Patterson učenje Koko gorile znakovnom jeziku je u međuvremenu postalo hobi za čitav život, jer ona o Koko vodi računa sve vreme. U ranim fazama učenja, ona je uspevala da nauči jedan znak svakog meseca. Međutim ubrzo je počela da kombinuje sama znakove ne bi li izgovorila mnogo kompleksnije koncepte, gde bi uparila znak za "Još" i "Jesti", ne bi li zatražila dodatak hrane. 

 

Razlika između vokabulara i jezika

Tokom 43 godine, Koko je naučila više od 1000 reči modifikovanog američkog znakovnog jezika, što je vokabular koji ima trogodišnje dete. Ona zaista raspolaže impresivnim brojem reči, (za jednu gorilu u svakom slučaju), međutim istraživači se pitaju  koliko gorila zapravo koristi jezik. Kako je psiholog Herbert Terrace napisao za njurošku recenziju knjiga New York Review of Books,  većina znakova koje ona koristi su su izazvani, nisu spontani, a njena sposobnost da razume nove znakove i govorni jezik “nisu dokaz gramatičke kompetencije.” Stoga, pitanje je jeste li ovim projektom, u okviru doktorskih studija, i istraživanjem kojem je posvećen čitav život, dokazano da gorile i čovek mogu da komuniciraju. Ovoj gorili je posvećeno mnogo sati i dana vežbe. Interesantna životinja, u svakom slučaju.

 

Ukoliko vas intereseuje ovakav sadržaj i posebno, ova neobična gorila, ceo dokumentarac možete pronaći na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=8oh1uhrdc6w

 

Ovaj tekst preveli smo za vas i pronašli na sajtu:

https://curiosity.com/videos/who-is-koko-the-gorilla-and-is-she-really-t...

 

Voli vas vaša Planeta radosti

 

Postavi komentar

Postavi komentar