Kim i njegova lekovita svojstva

Sve što bi trebalo znati o biljci kim

Odakle potiče kim?

Kim je dvogodišnja biljka iz porodice Apieciae, veoma poznata i rasprostranjena začinska biljka, koja raste na livadama, planinskim pašnjacima, pored puteva. Odgovara mu svaki tip zemljišta, ali hladna, vlažna, sunčana klima. Postoji mnogo sinonima za kim, a neki od njih su: kumin, kmin, poljski kim, kimin, kimijen i drugi… 

Kim je rasprostranjen po čitavoj Evropi, Indiji, Iranu, Egiptu, Severnoj Americi, a ima ga i u Sibiru. Najveće količine kima proizvodi i izvozi Holandija.

Deo kima koji se upotrebljava predstavlja plod. Izgnječen plod daje divan aromatičan miris, a ima i prijatan ukus. Miris je biberast, opor i ljutkast.. Osim što dodaje prijatnu aromu jelima, kim ima brojna lekovita svojstva. Istočni narodi su za crni kim govorili da leči sve bolesti, osim smrti!

 

Koja su lekovita svojstva kima i zašto ga je dobro uključiti u ishranu?

  • Koristi se kod problema sa varenjem, kod grčeva, nadutosti i napetosti stomaka. Može se davati i bebama. Umiruje stomak i nakon uzimanja lekova koji izazivaju mučninu. Kim jača želudac, podstiče varenje uopšte kao i proizvodnju hormona.
  • Ublažava materične grčeve, podstiče lučenje mleka, te ga koriste dojilje.
  • Podstiče izbacivanje mokraće.
  • Kim je spazmolitik, ekspektorans, te se koristi kod kašlja i upala respiratornih organa, astme i alergija..Umiruje bronhije, povećava proizvodnju antitela.
  • On je i aperitiv, a kao začin ima blagotvorno dejstvo na apetit i varenje.
  • Pozitivno deluje na zdravlje kože, tako da daje rezultate i kod kožnih oboljenja.
  • Ojačava imunitet.
  • Podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, gde zdrave ćelije štiti od oboljenja, uništavajući ćelije tumora.
  • U ajuverdi je prepoznat kao stimulans

 

Naučne činjenice- sastav ove čudesne namirnice

Kim sadrži 3-7% etarskog ulja (oleum carvi aetheroleum), od čega preko 65% karvona, kojeg ima i u uljima mirođije i kumina, i oko 30% terpena limonena. Sadrži još i flavonoide, masno ulje, tanin, belančevine, kalcijum oksalat, šećer, sluzi, smole, celulozu, vosak., proteine, ugljene hidrate.

 100 g ploda sadrži 333 kalorije.

Od minerala,  dve supene kašike ploda, sadrže:

Gvožđe 16% potrebnih vrednosti

Mangan 8% potrebnih dnevnih vrednosti

Bakar 5.1 potrebnih dnevnih vrednosti

Kalcijum 4.5% potrebnih dnevnih vrednosti

Magnezijum 4.4% potrebnih dnevnih vrednosti

Fosfor 3.4 % potrebnih dnevnih vrednosti

O vitamina sadrži:

Vitamin A, Tiamin, Niacin, B1.

 

Kako se koristi kim?

Začin

Kim se može koristiti u više oblika: kao začin, kao etarsko ulje i u obliku čaja.

Kim kao začin koristi se već dugo u našoj ishrani. Bilo da se stavlja na peciva, kao sastojak hleba ili kao začin nekih jela, poput pasulja, kupusa, on jelu dodaje specifičnu aromu.

Može se koristiti kao dodatak raznih salata, na našim prostorima najčešće se dodaje salati od cvekle, kiselog kupusa. Može biti sastavni deo raznih jačih jela, uz masna mesa, ribu, gulaše. Uglavnom se kombinuje samo uz so i biber.

U Evropi se koristi uz različita jela, na veoma interesantan način. U Skandinaviji kao začin hleba, u Nemačkoj se dodaje sirevima, supama, hlebu, a u Engleskoj i Škotskoj se služi uz pečene jabuke. Esencijalno ulje semena kima koristi se da poboljša ukus sladoleda, bombona…

Mladi listovi kima su pogodni za salate, a koren se koristi u kuvanom obliku.

 

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima se dobija od zrelih semenki, hladnim ceđenjem. Ovo ulje ima antibakterijsko dejstvo, a koristi se u lečenju problema sa varenjem, u lečenju respiratornih bolesti, jer širi bronhije i opušta mišiće. Sprečava opadanje kose, pomaže kod mršavljenja i odličan je u borbi kod povišenih vrednosti holesterola.  Može biti od pomoći kod reumatoidnog artritisa i dijabetesa.

Ulje crnog kima se koristi hladno kao preliv salatama i gotove hrane.

 

Čaj od kima

Čaj se priprema tako što se 6g zdrobljenog kima prelije šoljom ključale vode. Za decu se preliva pola kafene kašičice kima i ostavi se da odstoji 5-10minuta. Potom se proceđeno pije gutljaj po gutljaj.

 

Nadamo se da vam ovi tekstovi služe. Nastali su istraživanjem više izvora, a neki od njih su sajtovi:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=91

http://www.nutricia.rs/vesti/namirnice/113.html

http://kodren.com/alternativna-medicina/361-za-sta-je-sve-dobar-kim.html

 

Voli vas vaša Planeta radosti

 

 

Postavi komentar

Postavi komentar