
Hleb radosti
Savršeni recept za zdravi hleb, čarobnog ukusa. Priprema se za nekoliko minuta i nije potrebno da isprljate ruke spremajući ga. Koliko ćete ga peći zavisi samo od vaše rerne, a ako li ste na režimu hrono ishrane, možete ga slobodno jesti za doručak.
Od namirnica je potrebno:
- 300g speltinog brašna ( može i neko drugo brašno da se koristi: ječmeno, ovseno, ražano)
- 100g mlevenog lana
- 12g praška za pecivo
- 0.3 ml maslinovog ulja
- 250 ml kisele vode
- pola kašičice sode bikarbone
- so i biber po želji
Priprema:
Sipajte sve suve sastojke i dodajte vodu i ulje. Izmešajte viljuškom dok se sve lepo ne sjedini. Možete veknu hleba premazati uljem i staviti od gore susam, lan ili suncokret, zavisi od toga šta volite.
Rernu prethodno zagrejte na 250 stepeni, a kada stavite hleb, smanjite na 200 stepeni. Koliko ćete dugo peći zavisi od vaše rerne.
Napomena: Ovaj hleb se lakše seče kada je prohlađen i neće imati baršunastu strukturu kupovnog hleba. Za to se dodaju posebni sastojci.
Prijatno!
A zašto smo odabrali baš brašno spelte?
Spelta je žitarica, zapravo, vrsta pšenice, čije zrno ima debelu opnu, koja je bolje štiti od insekata, od pesticida i drugih otrovnih materija, pa je vrlo pogodna za organski uzgoj.
Spelta se sa punim pravom ubraja u zdrave namirnice. Benefiti po zdravlje čoveka od ove namirnice su brojni. Bogat je izvor belančevina, esencijalnih aminokiselina, masti, fitosterola, dijetetskih vlakana, ali i vitamina i minerala. Od aminokiselina sadrži leucin, metionin, fenilalanin i triptofan. Fenilalanin učestvuje u sintezi dopamina, noradrenalina i adrenalina, a triptofan u sintezi serotonina, što ukazuje na lekovitost zrna spelte. Od vitamina obiluje vitaminima B1, B2, B12 i niacinom, a od minerala magnezijumom, fosforom, selenom i cinkom.
Šta je ono što speltu izdvaja u poređenju sa drugim namirnicama? Dijetetska vlakna spelte su lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Spelta sadrži gluten, ali gluten iz spelte je lakše svarljiv u odnosu na gluten iz pšenice zato što se rastvara u vodi, a grejanjem se razlaže.
Uživajte!
Voli vas vaša Planeta radosti ❤
Postavi komentar