Hleb radosti

Hleb radosti

Savršeni recept za zdravi hleb, čarobnog ukusa. Priprema se za nekoliko minuta i nije potrebno da isprljate ruke spremajući ga. Koliko ćete ga peći zavisi samo od vaše rerne, a ako li ste na režimu hrono ishrane, možete ga slobodno jesti za doručak.

Od namirnica je potrebno:

  • 300g speltinog brašna ( može i neko drugo brašno da se koristi: ječmeno, ovseno, ražano)
  • 100g mlevenog lana
  • 12g praška za pecivo
  • 0.3 ml maslinovog ulja
  • 250 ml kisele vode
  • pola kašičice sode bikarbone
  • so i biber po želji

Priprema:

Sipajte sve suve sastojke i dodajte vodu i ulje. Izmešajte viljuškom dok se sve lepo ne sjedini. Možete veknu hleba premazati uljem i staviti od gore susam, lan ili suncokret, zavisi od toga šta volite.

Rernu prethodno zagrejte na 250 stepeni, a kada stavite hleb, smanjite na 200 stepeni. Koliko ćete dugo peći zavisi od vaše rerne.

Napomena: Ovaj hleb se lakše seče kada je prohlađen i neće imati baršunastu strukturu kupovnog hleba. Za to se dodaju posebni sastojci.

Prijatno!

 

A zašto smo odabrali baš brašno spelte?

Spelta je žitarica, zapravo, vrsta pšenice, čije zrno ima debelu opnu, koja je bolje štiti od insekata, od pesticida i drugih otrovnih materija, pa je vrlo pogodna za organski uzgoj. 

Spelta se sa punim pravom ubraja u zdrave namirnice. Benefiti po zdravlje čoveka od ove namirnice su brojni. Bogat je izvor belančevina, esencijalnih aminokiselina, masti, fitosterola, dijetetskih vlakana, ali i vitamina i minerala. Od aminokiselina sadrži leucin, metionin, fenilalanin i triptofan. Feni­l­alanin učestvuje u sintezi dopamina, nora­drena­lina i adrenalina, a triptofan u sintezi serotonina, što ukazuje na lekovitost zrna spelte.  Od vitamina obiluje vitaminima B1, B2, B12 i niacinom, a od minerala magnezijumom, fosforom, selenom i cinkom.

Šta je ono što speltu izdvaja u poređenju sa drugim namirnicama? Dijetetska vlakna spelte su lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Spelta sadrži gluten, ali gluten iz spelte je lakše svarljiv u odnosu na gluten iz pšenice zato što se rastvara u vodi, a grejanjem se razlaže. 

Uživajte!

Voli vas vaša Planeta radosti 

 

Postavi komentar

Postavi komentar