Blog

Disciplinom do radosti

Da li je moguće da disciplina dovede do radosti?

Za mene je ovo istina. Disciplina i ritam mi osiguravaju prostor da se slobodno izražavam kroz kreativnost i ljubav. To ne znači da ne izlazim iz zone komfora, to znači da osiguravam sebi dovoljno energije i prostora da čujem inspiraciju kada mi se obraća.

Primetila sam da je veoma važno da se formiraju dobre navike, da se stiču i neguju one koje nam služe za lični razvoj i mir. One koje nam donose radost i zbog kojih se osećamo ispunjeno. Bitno je i da budemo dosledni.

Ranije sam se dosta opirala nekim šablonima, svakodnevnom ponavljanju i slično, brzo bi mi dosadilo sve. Danas shvatam da vežba i praksa donose rezultate. Tokom svog puta, lutala sam mnogo u potrazi za učenjem, učiteljima, seminarima, alatima. Jednom rečju, tražila sam odgovore van sebe, ali ne žalim, jer je to moj put i on je kao takav savršen. Tako putujući, stekla sam predivna prijateljstva i upoznala sjajne ljude. Slušala sam i čitala dosta različitih sadržaja i vrlo često bih bila poneta utiskom sa seminara, savetima iz knjiga ili sa You Tube kanala, i, kako sam sklona prepuštanju entuzijazmu i inspiraciji, odmah bih počela praktikovati tu novu tehniku. Međutim, nedoslednost me je dovodila da se nakon samo petnaestak dana dam u potragu za nečim novim. Moguće da sve te tehnike nisu bile idealne za mene, ali verujem da bi dale bolje rezultate da sam im posvećivala pažnju u nekom dužem vremenskom periodu. Sigurno je svaka knjiga, misao ili metoda dovela do promene u meni.. Kada sam uspela da se saberem i posvetim jednoj stvari, posle određenog perioda primetila bih neverovatne transformacije. Onog momenta kada nešto radimo samo zato što nam prija, a ne da bismo postigli nešto, mi se prepuštamo trenutku i uživamo. Kada se formira navika koja postane deo našeg iskustva, zaista više ne obraćamo pažnju na proizvode tog svog rada. Tada se samo desi da se nađemo u istoj situaciji, a odreagujemo na potpuno drugačiji način ili da shvatimo da je neki strah jednostavno istorija. Iznenadimo sebe. To su tako čarobni momenti! Veoma je važno da se podsetimo da sebi čestitamo na predanom radu koji je doveo do promene. Bitno je da sebe pohvalimo i poštujemo sopstveni trud. Ne treba očekivati od drugih da primete i da nas pohvale za ono što postignemo, ako nismo spremni da sami sebe nagradimo. Ono što je mene znalo da naljuti jeste ponavljanje lekcije. Kao da sam uvek mogla postići više i uraditi nešto bolje, razumeti, posložiti... Vrlo često zaboravim šta sam sve uspela da prevaziđem, koje sam sve situacije savladala, sa kojim sam se sve strahovima suočila, a bilo ih je mnogo…Onda se zaustavim i dišem. I dok dišem počnem da zahvaljujem, najpre sebi, a potom svim svojim iskustvima. Ovako danas, kada veći deo vremena živim sa poverenjem u život, desi se da uzmem zdravo za gotovo ponekad sve ono lepo što je donela moja posvećenost. I ovo pišem, pre svega sebi, kao podsetnik, da je u redu da se osetim svakako, da je u redu da iskusim spektar svih emocija, koje postoje, da je u redu da ih izrazim, u redu je da se uplašim, ali onda, veoma važno je biti nežan prema sebi, dopustiti sebi da se prožive emocije i na kraju, čestitati sebi na svakom prevaziđenom momentu.

Ono što ja praktikujem ili svakodnevno ili povremeno i zaista donosi rezultate da kvalitet mog života bude bolji, jeste par rituala:

  1. Zahvalnost- Odmah po buđenju volim da se zahvalim na svemu što jeste: na životu, zdravlju, ljubavi, radosti moje ćerke, na idejama, zdravlju svih najmilijih ljudi, na hrani, na suncu, putovanjima, kiši, knjigama, na činjenici da vidim, čujem, osetim, hodam, na svom poslu, na svojim idejama, na svim ljudima koje mi život dovede, na svim predivnim spoznajama, razgovorima, stvaralaštvu… Na svemu! To radim i u toku dana, kada god mi padne na pamet. Dan započet ovakvim mislima dan je ispunjen ljubavlju.
  2. Meditacija- Sledeći korak je da se opustim i uradim meditaciju u tišini, oko 15 -20 minuta. Potom u tako opuštenom stanju radim sjajnu vežbu za punjenje čakri, posebno disanje u meditaciji.
  3. Afirmacije- Veoma mi prija da odaberem afirmaciju koju praktikujem minimum mesec dana tako što je ponavljam i zapišem. Na taj način svesno posvetim svoju pažnju jednoj oblasti života. kao mislite da vam ništa ne ide od ruke, idealna afirmacija je Volim i prihvatam sebe baš ovakvog/ovakvu kakva jesam. Ovo sam radila u nekim periodima i danas mi pomognu da se vratim u svest d aje sve dobro ukoliko je period izazovniji.
  4. Osvešćivanje- Tokom čitavog dana, kada god sam prisutna pokušavam da razumem zašto je nešto deo mog iskustva. Kada god uspem da dešifrujem metaforu života, svetlost razuma potpuno me oslobodi blokade ili straha. Uvek sa sobom nosim svest o tome da sam 100% odgovorna za svoj život i sve okolnosti u ljude u njemu. I ako mi situacija ne prija, pitam se čemu me uči i šta mi govori o meni samoj. Na ovaj način je moć u našim rukama. Sve je u nama.
  5. Meditacija za povezivanje sa unutrašnjim detetom- Pred spavanje volim da odradim vođenu meditaciju za povezivanje sa unutrašnjim detetom i na taj način osvestim dete, jer ono nosi sva sećanja, sve strahove i ono je to koje treba podsetiti da je voljeno. To radim povremeno. Iskreno, najčešće kada se ne osećam najbolje u nekom periodu, uradim ovu meditaciju i obavežem se da ću je redovno raditi, što traje nekoliko dana ili nedelja. Onda se ponovo zaboravim i tako u krug. Pošto je radim pre spavanja, veoma često se desi da zaspim, ali znam da moja podsvest čuje sve što je potrebno.
  6. Molitva- vrlo često se pred spavanje podsetim svojih blagoslova, a ako je dan bio izazovan, najviše mi pomaže molitva. Molitva koja nastaje u trenutku inspiracije, koja nema oblik niti dužinu, moja improvizovana, nastala sada. Ona mene u suštini povezuje sa najmudrijim delom sebe.
  7. Pisanje dnevnika- Vodim dnevnik već par godina, te zapisujem u njemu i spoznaje i dileme i neke divne misli. To ne radim svakodnevno, ali mi baš prija kada pišem.
  8. Hvala i volim te- Uz to, ja obožavam ideju čišćenja, tako da čitav dan, kada god sam svesna i prisutna, u sebi izgovaram Hvala i šaljem ljubav svemu što je moja realnost. Ovo radim, zapravo, svaki dan i mnogo puta u toku dana. Zato što je za mene jednostavno život bolji kada se tako živi.

Upravo sam odlučila da u svoju svakodnevnu rutinu uključim i čestitanje sebi za sva postignuća i podsećanje na to koji put sam već prešla. Verujem da će me to odvesti u stanje još veće zahvalnosti i podsetiće me da je sve vredno truda.

Deo mog iskustva jeste i svesni odabir hrane, jedem dosta svežeg voća i povrća, pripremam zdrave obroke i pijem mnogo vode i čaja što verujem da utiče na nivo energije u mom telu.

Takođe deo neke navike jeste da svoje inspirativne ideje sprovedem u delo. Nisam uvek aktivna i brza da se posvetim realizaciji ideja, ali se trudim da ne odlažem, jer je to nešto u čemu zaista najviše uživam. A nekad su te ideje vezane za potpuno neobične oblasti stvaralaštva. Tu dopuštam da dete u meni slobodno izrazi sve što oseća i te sve osećaje pretvaram u kreativni proizvod, u kome uživam kako ja tako i ljudi koje volim.

Ono što je još uvek za mene izazov jeste da ponovo uključim naviku redovnog vežbanja, bilo ujutru, bilo u toku dana. Nekada sam znala sate posvećivati jogi, nekim mojim vežbicama, brzom hodanju svakog dana. Danas sam uspela uvesti ove navike nekoliko puta nedeljno i veoma sam zadovoljna. Nivo moje energije je mnogo veći.

Redovnim svesnim praktikovanjem svih ovih navika mene dovodi do radosti, pre svega zato što je to ono što volim i zato što me to vodi do veće ljubavi prema sebi. Najvažniji odnos je naš odnos sa nama samima i mi smo jedini koji imaju ključ za dozvoljavanje čuda. Danas verujem da su čuda svakodnevo deo mog iskustva.

Sigurna sam da je svesno disanje i razumevanje života uz preuzimanje 100% odgovornosti sasvim dovoljno za ispunjen život. Meni ove tehnike pomažu da se vratim u sadašnji trenutak i koristiću ih dokle god mi to prija. Ima perioda kada je meditacija jedina tehnika koju koristim. Zahvalnost je već način života, tako da je ne smatram tehnikom. Podelila sam neka svoja iskustva u proteklih nekoliko godina i ona su poboljšala kvalitet mog života. Nadam se da vam ovaj tekst služi.

Grlim vas i želim vam da spoznate ljubav prema sebi radeći ono što u vama budi radost.

 

 

Postavi komentar

Postavi komentar