Beli hleb

Beli hleb bez kvasca i aditiva

Beli domaći beskvasni hleb

Recept za beskvasni beli hleb je za sve one koji vole da jedu  beli hleb kupljen u pekarama, prodavnicama i slično. Ovo je recept za hleb bez kvasca, bez aditiva, bez emulgatora i bez šećera. Mnogo često čujemo da nije zdravo jesti belo brašno, ali ukoliko je vaše uverenje da je ovaj tip brašna idealan za vašu ishranu i vama lično prija, onda je baš ovakav hleb za vas. Hleb se pravi za nekoliko minuta, meša se viljuškom i nije potrebno isprljati niti ruke niti radnu površinu. Koliko mu je potrebno da se ispeče zavisi od njegove debljine i vaše rerne. Nama je bilo dovoljno 15 minuta na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Od namirnica je potrebno:

  • 400g belog brašna
  • 1 čaša omiljenog jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  •  Malo soli
  • 5 kašika ulja (mi smo koristili ulje koštice grožđa, ali ono nije presudno za ukus hleba)
  • Malo kisele vode (zavisi od gustine jogurta)
  • 50g sirovog suncokreta

Ako volite začine možete dodati svoj omiljeni (npr. beli luk u prahu, biber, bosiljak, origano) i to će dati posebnu notu ovo predivnom hlebu.

 

Priprema:

U veliku činiju sipajte brašno, so, prašak za pecivo i začine, ukoliko želite. Pomešajte sve suve sastojke. Napravite udubljenje u centru i tu dodajte jogurt i ulje. Polako viljuškom sjedinite suve i tečne sastojke. Ukoliko je gušći jogurt, dodajte malo kisele vode, vrlo malo. Gustina koju želite postići jeste kao kod klasičnog testa za peciva, osim što kod ovog hleba testo treba da bude pomalo lepljivo. Prebacite testo u tepsiju i viljuškom odredite koje će debljine biti. Pospite suncokret od gore u viljuškom ga utisnite u testo. Na kraju možete premazati uljem i posoliti krupnom morskom soli. Stavite da se peče u već zagrejanu rernu na 220 stepeni.

 

Ovaj hleb je izuzetno baršunast i lako se seče. Neverovatnog je ukusa i može biti odličan deo doručka i nekog zdravog namaza.

Nadamo se da će vam se dopasti. Prijatno!

 

Voli vas vaša Planeta radosti 

Postavi komentar

Postavi komentar