7 načina da povećate produktivnost

Imate li vi problema sa neredom? Da li vam se desi da nešto radite dva sata, a da shvatite da ne znate šta ste radili niti da je prošlo toliko vremena? Da li je za vas fokusiranost izazov? Imate li problema sa motivacijom? Postoji veza između nereda i nedostatka fokusa i volje, što vodi u smanjenu produktivnost.

Danas smo bombardovani sa više stimulansa nego ikada. Internet je prepun  informacija, članaka, fotografija, zabave, poziva, reklama, liste 10 najboljih, 20 najboljih, stotinu najboljih… Imate obaveze na poslu, sa porodicom, prijateljima, prisustvujete brojnim događajima. Naravno da je vaš um zatrpan i haotičan.

Sve to izaziva mentalni nered. Ukoliko ste prezauzeti, vaš prostor je neuredan i zatrpan, nered vas može zaglaviti. Što više nereda oko vas, to više nereda u vašem umu. Zapravo, istraživači sa Prinston Univerziteta su otkrili da nered negativno utiče na sposobnost čoveka da se fokusira i da obradi informacije. To potom izaziva stress.

Evo nekih naših predloga da očistite prostor, sredite život i napravite mesta za nove stvari, nova iskustva i za ličnu ekspanziju.  

 

1.Organizujte veliko spremanje doma

Organizujte detaljno sređivanje kuće, očistite temeljno svaki kutak, svaki komad nameštaja. Obrišite ormane i fioke iznutra. Sredite police. Pomerite krupne komade nameštaja kako biste temeljno očistili sobe. Zavirite u ostave i prostorije u kojma odlažete stvari za koje niste bili spremni da donesete odluku da bacite. Kupite velike džakove za đubre i kutije i oslobodite prostor od polomljenih, nefunkcionalnih, zaboravljenih stvari, od onih stvari koje vam se ne dopadaju ili vam zakrčuju prostor. Ako nemate osećaj slobode u svojim sobama, ispomerajte nameštaj, oslobodite prolaze, prilaze. Prodisaće vaš dom, ali i vi ćete biti osveženi. Popravite sve ono što ne funkcioniše. Evo par saveta kako da budete uspešniji u tome:

  • Napravite plan čišćenja, posvetite se jednoj prostoriji temeljno i kada nju očistite, pređite u sledeću. Od sebe ne očekujte da ćete sve završiti za jedan dan, budite realni kod planiranja i pohvalite sebe za svaki ostvareni mini cilj. Nije loša ideja napraviti spisak pojedniačnih aktivnosti, kako biste mogli štiklirati sve što ste uradili. To bi vam moglo doneti osećaj zadovoljstva zbog ispunjenih zadataka.
  • Posvetite se svom ormanu. Pregledajte odeću koju imate i odlučite se da oslobodite orman svih onih stvari koje ne nosite već duže vreme, koje su iscepane ili ih jednostavno predugo nosite, pa su vam dosadile. Kada budete donosili odluku, razmislite koji se komadi odeće uklapaju u stil osobe koja želite da budete.
  • Napravite ‘važno’ mesto u kući. Organizujte fioku sa stvarima koje normalno stoje van fioke, jer ih koristite često. Nabavite ormarić ili fioku za važna dokumenta. Organizujte se tako da imate lakši pristup takvim stvarima.
  • Sklonite ili bacite sve ono što vam ne treba. Vaš dom je mesto gde započinjete i završavate vaš dan. Sređivanje i čišćenje doma je  više nego neophodno da biste sredili svoj život i povećali produktivnost. Napravite prostora za nove stvari i za pozitivne promene.
  • Nikada ne ostavljajte prepunu sudoperu, otvoreno đubre ili prljav veš po podu sobe pre spavanja. Nađite snage da pospremite prostor tako da se ujutru probudite u energetski zdravom prostoru.
  • Svakog jutra, ma koliko da žurite, namestite krevet. Neka to bude prva aktivnost čim ustanete iz kreveta.

2.Učinite dobro delo

Sama odluka da očistite svoj prostor i da se osećate bolje i fokusirano jeste dobro delo i za vas i za vašu okolinu, ali možete to podići i na viši nivo. Sigurno postoje stvari koje vama više nisu potrebne ili ih ne želite više, a možda bi nekome bilo od velikog značaja. Evo nekih saveta kako da sredite i očistite dom, a u isto vreme da učinite dobro delo za druge ljude:

  • Donirajte knjige i stare udžbenike- prodavnice polovnih knjiga, biblioteke, škole ili neke siromašne porodice bi mogle biti zainteresovane za njih.
  • Donirajte odeću koja vam više nije potrebna. Postoji mnogo ljudi i porodica koje bi bile veoma zahvalne da dobiju komad tople i čiste odeće ili peškira, posteljine i slično. Ono što vama stvara nered u kući, nekome bi moglo biti od velike koristi.
  • Potom, mnogo drugih predmeta bi možda bilo od koristi siromašnima ili ljudima u svratištima. Ukoliko imate igračaka ili stvari za bebe koje vašoj deci nisu potrebne, postoje mnoga sirotišta ili ugrožene porodice, kojima bi to ulepšalo i olakšalo život.
  • Razmislite o svojim navikama vezanim za reciklažu, pa se potrudite da odvojite đubre. Dobar je osećaj da brinemo o našoj planeti. S druge strane, postoje mnogi umetnici koji koriste reciklirane elemente za kreiranje svojih umetničkih dela, možda im možete pokloniti razne delove igračaka, alata i slično.  

3.Organizujte prostor za rad

Radni prostor u neredu može biti veliki problem kada je reč o produktivnosti, a  to se odnosi i na vaš inbox i na vaš desktop. Organizujte inbox i kreirajte filtere. Što se tiče kancelarije i radnog stola, stvorite naviku da bacite sve ono što vam nije potrebno, organizujte i kategorizujte dokumenta. Kreirajte odgovarajuće foldere. Nabavite agendu i uredno vodite dnevnik aktivnosti i obaveza. To će takođe uticati da se razbistri um. Napravite listu prioriteta kada su obaveze u pitanju i neka vam sopstveni mir bude apsolutni prioritet. Iskažite sebi ljubav na taj način što ćete raditi samo ono što vam prija i kada vam prija. Fokusirajte se samo na ono što je važno i šta je najbitnije, kao što su porodična okupljanja, dejtovi i kvalitetno provedeno vreme sa prijateljima. Organizujte agendu i obeležite svoje obaveze prema prioritetima.  

4.Vežbajte svesnost i prisutnost

Svesnost i prisutnost najbolji je način da se očiste misli. Dok radite bilo šta vežbajte prisustvo i zahvalnost.  Osetite svoj dah dok radite bilo šta. Razmišljajte o tome kojom nogom gazite dok hodate. Na ovaj način pratite svoje misli bez osude. Tako posmatrate šta se oko vas dešava. Ako ne osuđujete svoje misli i osećanja prema onome šta se dešava, niste anksiozni. I nećete zadržavati neke misli i osećanja, već ćete ih pustiti. Sve što zadržavamo, ne ostavlja prostora za novo, a ako želimo pozitivne promene, moramo za njih napraviti mesta. Opažajte svet oko sebe svim čulima, obatite pažnju na teksture, materijale, mirise, ukuse. Primetite kakve su vam misli o onome šta opažate.

Sredite misli, odlučite koje ćete ostaviti i povodom njih nešto preduzeti, a koje ćete jednostavno pustiti. Meditirajte. Slušajte ptičice ili omiljenu muziku svesno. Osetite vodu dok silazi niz grlo kada god je pijete. Osetite vodu dok silazi niz vaše telo kada god se tuširate. Uživajte u svakom trenutku.

5.Sredite navike u ishrani

Očistite frižider. Planirajte pametno svoje obroke i kada jedete, neka to bude jedino što radite. Kada birate šta ćete pojesti, pitajte se da li ćete se posle toga dobro osećati. Svesno odaberite šta ćete uneti u svoje telo. I naravno, svesno osetite različite ukuse.

6.Svesno odaberite kako ćete se osećati

Stvorite naviku da ujutru odaberete kako ćete se osećati tokom dana, tako što ćete se prisetiti svih svojih blagoslova. Zapišite ih. Zahvalnost je put do mira i uspeha. Na taj način ćete biti svesni onoga što imate trenutno i osećaćete se odlično. Možete napraviti i listu obaveza u danu ispred vas, pa ih u hodu možete štiklirati. Pre spavanja, zapišite makar jednu rečenicu, šta je najlepše što se desilo u danu iza vas. Ovo sve stavlja fokus na vas, na to kako se osećate, šta imate i šta želite.

7.Vreme u prirodi i fizička aktivnost

Odvojite vreme da budete na svežem vazduhu, da prošetate ili se bavite fizičkom aktivnosti koja vam prija. Ukoliko nemate motivaciju i naviku, krenite od lagane šetnje, od 10 čučnjeva i trbušnjaka dnevno, pa ćete kada budete uočili koliko se bolje osećate i koliko više energije imate, naći vremena da se i više posvetite vežbama i treningu. Danas na interenetu možete pronaći more tekstova i videa posvećenih upravo motivaciji. Postoje sjajni treneri koji vas mogu motivisati da započnete da trenirate. Donesite odluku koja je dobra za vas i vase zdravlje.

 

Voli vas vasa Planeta radosti

 

Postavi komentar

Postavi komentar