Čudesna biljka heljda

Heljda je seme biljke Fagopyrum sagittaium, koja  pripada kategoriji zeljastog povrća. Po svom sastavu je veoma slična žitaricama zbog svoje hranljivosti  i priprema se slično kao i žitarice. Poreklom je iz Azije. Plod je zrno trouglastog oblika, po veličini slično zrnu pšenice. Heljda se sprema u vidu kaše, a takođe se koristi i brašno od heljde. Heljda ne sadrži gluten, te je pogodna za sve one koji ga ne tolerišu. Veoma je zdrava i lekovita.

 

Zašto je dobro heljdu uključiti u ishranu ?

 

  • Heljda ne sadrži gluten pa je mogu koristiti osobe alergične na gluten.
  • Ona je bogat izvor aminokiselina, od kojih sadrži čak osam. Izuzetno je bogata  esencijalnom aminokiselinom, lizinom.
  • Bogat je izvor vlakana
  • Obiluje mineralima – od kojih sadrži gvožđe, fosfor, magnezijum, cink, bakar i mangan
  • Bogata je flavonoidima, a posebno rutinom
  • Povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska i vrednosti holesterola u krvi
  • Utiče povoljno na zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • Povoljno utiče na nivo šećera u krvi, te je dobro koristiti je u slučajevima dijabetesa.
  • Umanjuje rizik od nastanka karcinoma.

 

Sastav heljdinog zrna

Heljda je bogat izvor minerala, vitamina i vlakana. Sadrži najviše ugljenih hidrata, ali i belančevina i masti. 

Jedna šolja, odnosno 168g heljde sadrži:

Proteine 11% dnevnih potreba

Ugljene hidrate 15% dp

Vlakana 18% dp

Sadrži minerale: kalijum 218 mg,  fosfor- 254 mg, kalcijum 21 mg, magnezijuma  85 mg, gvožđe 3,2 mg, a sadrži i natrijum, selen i fluor. Sadrži i mikroelemente: jod, cink, brom.. Sadrži rutin, koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije. Sadrži i esencijalnu aminokiselinu, lizin, značajnu za rast kostiju i obnavljanje krvi. Jedan od sastojaka heljde je i agrimin, koji smanjuje rizik od sterilnosti.

 

Za koja zdravstvena stanja nije proporučljivo konzumiranje heljde?

Heljda sadrži protein veoma sličan glutenu i zbog toga se preporučuje da osobe alergične na gluten najpre probaju da li im heljda prija.

 

Kako se koristi heljdino zrno?

Heljda se može pripremati kao kaša, što je posebno popularno u Rusiji. Od njenog brašna se mogu praviti hleb i druga peciva, ali i palačinke, proja. Od celog zrna se mogu pripremiti ukusna i zdrava slana jela, kao i zdrave poslastice.

 

~ Recepti Planete radosti ~

 

Hranljivo varivo od heljde

Potrebne namirnice za 4 osobe:

·         Pakovanje smrznutog povrća za sataraš (paradajz, paprika i crni luk) 450g

·         300g probarene heljde

·         Kurkuma, so, biber i malo ulja

Priprema:

Heljda se opera i potopi da odstoji preko noći. Potom se promeni voda i stavi na ringlu dok ne proključa. Ispere se.

U tiganju se na malo ulja prodinsta sadržaj povrća za sataraš i pred kraj se dodaju začini po želji ( biber, so i kurkuma) i doda se kuvana heljda. Sve zajedno se dinsta još nekoliko minuta. Može se jesti i hladno i ide odlično uz miks zelenih salata začinjenih limunovim sokom.

 

Azijska rapsodija

Potrebno:

  • 200g heljdinog zrna
  • 50g sitno seckanih suvih urmi, (mogu i sveže)
  • 30g suvih grožđica
  • 30g suvih šljiva sitno sekcanih
  • Cimet
  • Malo limunovog soka
  • Jedan sveži mango
  • Sveže grožđe
  • 100g mrvljenih pečenih lešnika
  • 1 kašika chia semenki
  • Po želji se može dodati malo meda

Priprema: Heljda se potopi da odstoji, ispere i obari. Kada se prohladi dodaju se sitno seckane suve voćke, izmrvljeni pečeni lešnici, chia semenke, sveže voće i na kraju se začini sa malo limunovog soka i doda se cimeta po želji. Ova poslastica je energetski bogato jelo sa mnogo hranljivih sastojaka i visoke je kalorijske vrednosti.

Autor svih recepata je Planeta radosti za koju osmišljava i kuva Vera.

 

Nadamo se na vam ovaj tekst služi. Tekst je nastao proučavanjem podataka iz različitih izvora, a neki od sajtova su:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11

http://www.bezgluten.net/content/heljda

 

Voli vas vaša Planeta radosti

 

Postavi komentar

Postavi komentar